Brasils problematiske OL-arv

vila

Foto: Margit Ystanes

Hjem rives, nabolag utslettes, fattige flyttes ut. OL i Rio de Janeiro brukes som brekkstang for å tvinge gjennom kontroversiell byutviklingspolitikk.  

I februar i år rev de lokale myndighetene i Rio de Janeiro beboerforeningens hus i bydelen Vila Autódromo. Mellom 30 og 40 familier var igjen i dette nabolaget hvor det opprinnelig bodde rundt 600 familier. Beboere og aktivister hadde holdt nattevåk, og rundt daggry fikk de selskap av internasjonale og lokale journalister. Mens de ventet på den varslede rivningen, viste beboerne sin motstand ved å ta på seg munnbind og stille seg opp foran beboerforeningens hus. De holdt oppe et banner som kritiserte det kommende OL-arrangementet for å overse vertsbefolkningens behov. Siden skiftet de til et banner på engelsk som advarte mot den høye risikoen for å bli smittet av zika i området. Etter hvert kom opprørspoliti og omringet huset. Rivningsarbeidere fylte møblene fra en tilgrensende kafé inn i en lastebil og kjørte bort, mens opprørspolitiet presset folk bort fra huset.

En gravemaskin kjørte fram og knuste mursteinshuset som representerte nabolaget, på noen få minutter. Mens denne symboltunge handlingen pågikk, framførte beboerne og aktivister en ironisk versjon av Cidade Maravilhosa, Den Vidunderlige Byen. Flere gråt mens denne musikalske hyllesten til Rio som et fortryllende sted ble overdøvet av gravemaskinen som systematisk jobbet med å knuse huset. Ruinene ble liggende spredt ut over fotballbanen som lå like bak beboerforeningens hus. En fra politiet hentet til slutt ned det brasilianske flagget som nå hang skjevt på toppen av ruinene, brettet det sammen med stor respekt, og tok det med seg. Etter at opprørspolitiet og rivningsarbeiderne hadde dratt, fortsatte beboerne å aksjonere. Til tross for tapet av et symbolsk viktig hus var budskapet klart i talene som ble holdt den morgenen: «Vila Autódromo skal bli!»

Les hele artikkelen hos Manifest Tidsskrift her.